Zwangesrchap
Zwangerschapsmisselijkheid
Een onderwerp waar ik ondertussen een boek over zou kunnen schrijven en ook zeker eentje waar heel veel vrouwen mee te maken krijgen; misselijkheid. Bij sommige zwangerschappen alleen het eerste trimester, vaak hoor je ook wel dat het na de 17e week minder wordt, maar ik mocht het al mijn zwangerschappen negen maanden ervaren. En het woord ochtend misselijkheid kan ook zeker wel veranderd worden, want was het maar alleen in de ochtend, het kan ook gewoon 24/7 een intense kwaal zijn tijdens de zwangerschap.
Mijn eerste zwangerschap overviel mij dit intens, compleet lam geslagen door de hormonen hing ik ineens het meerendeel van de dag boven de wc en liep ik overal met stukjes koude appel en een flesje sinaasappelsap (want dat hielp). Ik wilde niet eten omdat ik mezelf constant zo ziek voelde en alles qua eten stond mij tegen, maar als ik niet at werd de misselijkheid juist veel erger. Wat had ik toen graag geweten dat dit zo heftig kon zijn en wat had ik graag wat meer informatie hierover gelezen en tips willen hebben om hier beter mee om te kunnen gaan. Maar bovenal had ik ook graag wat meer begrip gehad, want er wordt zo vaak gezegd dat zwanger zijn geen ziekte is, maar hormonen kunnen een vrouw wel degelijk een heel ziek gevoel geven.
Bij mijn tweede zwangerschap had ik wat meer ervaring door de eerste keer en was het wederom weer intens, maar ik kon er wat beter mee omgaan.
En tijdens mijn derde zwangerschap koos ik niet meer voor de verloskundige op het dorp omdat die zo makkelijk om de hoek zat, maar ik ben toen bewust naar een holistisch/ homeopathisch verloskundige gegaan. Een verademing, want iemand die op deze manier in het vak staat, kan dus ook hulp en ondersteuning bieden door bijvoorbeeld het gebruik van homeopatische middelen. En ik kan dus vertellen dat dit werkt! Het gaat niet weg, maar het haalt absoluut de scherpe kanten weg.
En ook Acupunctuur en osteopathie zijn goeie behandelingen die dit kunnen ondersteunen.
Ik was er ondertussen ook achter dat ik een heel deel ook zelf kon en waar voor een groot deel de oorzaak vandaan kwam door de ervaring uit de eerdere zwangerschappen en door mijn kennis als zwangerschapsyoga docent en holistisch therapeut.
Natuurlijk is een oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid de hormonen, maar het gaat nog verder! Voor mij voelde het weer als een letterlijke grens die mijn lijf steeds weer aan mij aangaf. Voor de derde zwangerschap had ik het gevoel dat ik echt goed in mijn vel zat, lichaam en geest in balans, maakte me niet al te druk, niet te veel hooi op mijn vork en leefde met de dag. Maar doordat mijn lichaam ineens weer een mensje aan het maken was veranderde er een hoop in mijn eigen belastbaarheid. Alles wat zo makkelijk ging, leek ineens te zwaar. Een moeilijk besluit nam ik, minder uren werken in mijn praktijk, meer dingen uit handen geven in huis aan manlief en heel veel slapen.
Elke dag yoga wilde ik ook blijven doen, maar ook dit lukte lichamelijk niet.
Wat wel heel goed ging was mediteren en heel veel ademhalingsoefeningen, dit was dus het geen waar ik naar zocht! Dit in combinatie met acupressuur op de punten van de misselijkheid en homeopatische ondersteuning van mijn verloskundige zorgden ervoor dat ik het steeds meer onder controle kreeg en dat gaf heel veel kracht!
En vooral heel belangrijk, accepteer het leven zoals het is, pas je aan en geniet! Zwanger zijn is net als leven in de seizoenen, als je jezelf er tegen verzet kan bijvoorbeeld de winter zwaar en donker zijn. Terwijl als je ervan geniet, dikke kleding, kaarsjes aan en de kou door je haren is het een prachtig seizoen.
Zwanger zijn is net als leven in de seizoenen
Vanuit de yoga, maar ook vooral vanuit mijn lief (die hierin echt zo goed is!) zorgde ik ervoor dat ik zoveel mogelijk met de dag leefde. Als je met je gedachten naar het verleden gaat ontstaat er namelijk veel boosheid en als je teveel met de toekomst bezig bent, ontstaat er angst. Dit had ik ook, zodra ik eraan dacht hoe ik spugend langs het zwembad zou moeten zitten met het diploma zwemmen van Faas, raakte ik in paniek en werd het alleen maar erger. Terwijl achteraf bleek dat ik met een goede ademhaling, rust en veel gezonde snacks, gewoon bij het afzwemmen kon zijn zonder over te geven.
Nu wil ik zeker niet zeggen dat ieder lichaam van een aanstaande mama hetzelfde werkt en dat dezelfde dingen bij dezelfde klachten helpen, maar deze helpen in ieder geval voor mij heel goed en wil ik graag met jullie delen;
-Neem iets te eten voordat je opstaat. Bij mij hielp het beste een banaan!
-Eet magnesium rijk voedsel, want dit mineraal verlies je door het spugen.
-Voeg eiwitten toe aan elke maaltijd zodat je bloedsuiker spiegel zo stabiel mogelijk blijft
-Drink niet teveel in één keer, maar neem kleine hoeveelheden
-Neem heel veel rust en leef met de dag
-Zorg voor veel frisse lucht en vermijd plekken met vieze geuren
-Eet zoveel mogelijk gezonde snacks, zoals rauwkost of fruit. En erg belangrijk, voel je niet schuldig als alleen minder gezonde snacks helpen om deze periode door te komen. Zo kon ik de wereld aan op Maria kaakjes in de ergste misselijkheidsperiode, niet het allerbeste wat er is, maar ik kon wel functioneren!
-Laat je masseren door een therapeut die gespecialiseerd is in zwangerschap. En dan ook het liefst iemand die bijv dmv acupunten of voetreflex de klacht kunnen behandelen
-Maak verse gemberthee
-Laat je vitamines controleren in je bloed bij de verloskundige, te lage vitamines in je lichaam kunnen ook zorgen voor misselijkheid!
-Meditatie en een goede buikademhaling verrichten wonderen, dit kan een zwangerschapsyoga docent je goed leren
-Etherische oliën kunnen de klacht verlichten, smeer je bijvoorbeeld in met lavendel of mandarijn olie. Een paar druppeltjes pepermunt op een doekje kun je aan ruiken als je misselijk bent
-Zoek een goeie homeopaat die gespecialiseerd is in zwangerschap
-Acupunctuur en osteopathie kunnen de klachten goed verlichten, hierbij geldt ook, wel iemand die gespecialiseerd is.
-En last but not least, ga op zoek naar een verloskundige die echt bij je past. Een caseload verloskundige kan heel fijn zijn als je jezelf zo misselijk voelt, je hebt dan gedurende de zwangerschap één op één begeleiding en dat geeft zo enorm veel rust. En een homeopathisch verloskundige kijkt nog net iets verder en holistisch waardoor je meer opties hebt om bijvoorbeeld de misselijkheid te ondersteunen.
Woon je in omgeving Hoekschewaard, dan is een gesprek bij praktijk Lieveling echt een aanrader
En om het nog een beetje te verlichten kan ik zeggen uit ervaring; je vergeet het echt weer. Zeker als je na 9 maanden je kleine wonder in je armen mag sluiten! Het is het allemaal waard!