Borstvoeding
Ids is nu 5 jaar, dat betekent dat ik (als ik alle jaren van 4 kids bij elkaar optel) nu ruim 10 jaar borstvoeding geef. Ervaringsdeskundige mag je jezelf dan noemen, tijd dus om ervaring te delen. Want niks is zo natuurlijk als het voeden van je eigen kindje, maar het blijkt alleen niet zo vanzelfsprekend helaas....
Faas werd bijna 13 jaar geleden geboren, op de uitgerekende datum, en voedde ik 2,5 jaar. We waren er allebei nog niet klaar mee, maar door mijn zwangerschap van Joeke was mijn melk volledig terug gelopen en het voeden deed heel zeer. Samen huilend in de nacht namen we afscheid van onze hechte periode. Faas huilde zachtjes in zijn slaap en zei dan; 'ekkelee' (zo noemde hij het drinken bij mij altijd). Na de geboorte van Joeke heeft hij nog een paar keer geprobeerd te drinken, maar hij was het volledig verleerd en op dat moment hadden we daar ook samen vrede mee.
De periode dat Faas borstvoeding kreeg begon niet al te makkelijk. Ik had mezelf goed ingelezen en bij de kraamzorg organisatie waar ik mezelf had aangemeld een borstvoedingscursus gedaan (goede voorbereiding is echt aan te raden), maar toch hadden we een lastige start. Doordat faas meconium in het vruchtwater had en dit ook binnen had gekregen tijdens de geboorte was hij erg misselijk. Daarbij kwam ook nog eens dat de verpleging in het ziekenhuis Faas hadden geholpen bij het aanleggen i.p.v. hem zelf naar de borst te laten kruipen en de eerste hap zelf te laten maken. Hier had ik toentertijd ook geen idee van dat dit soort dingen een verschil kunnen maken voor de borstvoedingsperiode. Twee dagen later had ik een flinke kloof in mijn linker tepel, dit i.c.m. spruw genas natuurlijk totaal niet en daarbij kreeg ik ook nog een borstontsteking. Toch weerhield het mij niet om door te gaan, ik wilde heel graag borstvoeding geven.
De kloof kreeg rust doordat ik andere houdingen aannam tijdens het voeden en de spruw door het wondermiddel gentiaan violet en aanpassingen in mijn eigen voeding. Iedere voeding deed vreselijk veel zeer, maar dit kon in opvangen door goed naar mijn buik te ademen (een heel fijn handvat vanuit de zwangerschapsyoga, wat tijdens de bevalling onmisbaar is, maar dus ook voor veel andere dingen te gebruiken). Het ging langzaam steeds beter, we begrepen elkaar steeds meer en er zat zo af en toe zelfs ritme in de dag. Die uiteraard weer gelijk veranderde zodra ik hem doorhad.
Al snel lag Faas niet meer in zijn wieg naast ons bed, maar in ons bed en de borstvoeding ging 's nachts vanzelf. Ik werd er amper meer wakker door.
Ongeveer rond de 4 maanden wist ik hoe het werkte en gaf ik borstvoeding alsof ik nooit anders had gedaan. Ik had me geen raad geweten zonder! Borstvoeding is handig bij honger/ dorst/ troost/ slaapmiddel (zowel voor baby als moeder door het vrijkomen van oxytocine en melatonine)/ doorkomende tandjes/ rustmomenten, eigenlijk gewoon alles. Ik genoot van alle momenten, vooral van de middag tukjes samen! Dat moment dat Faas heerlijk aan de borst in slaap viel en ik zelf ook even lekker weg kon dromen.
Twee jaar en 8 maanden na Faas zijn geboorte werd onze Joeke geboren. Ze had haast, met 38.5 weken kwam ze binnen 1,5 uur als een raket op deze wereld. Ik had nog meer gelezen over borstvoeding en met 2,5 jaar ervaring voelde ik mezelf heel zeker hier over. Zelf naar de borst kruipen na de geboorte duurde iets langer dan gedacht, want Joeke haar navelstreng was heel kort. Dus nadat deze volledig was uitgeklopt begon mijn tweede borstvoedingsavontuur. Joeke kroop zelf omhoog, hapte aan als een echte prof en dronk. Deze keer ging het volledig zonder problemen, geen kloven/ geen spruw en geen ontstekingen. Alleen maar genieten. Een onwijs makkelijk meisje was en is ze. Ze leefde dag en nacht op mij, overdag in de draagdoek en 's nachts sliepen we samen. Ieder voedingssignaal kreeg ik hierdoor mee waardoor ze nooit huilde, echt een en al tevredenheid. Drie jaar lang dronk ze bij mij, vaak alleen overdag, want al gauw bleek ze een hele makkelijke slaper en kwam vrijwel nooit 's nachts (dit in tegenstelling tot beide broers). En van de ene op de andere dag besloot ze, na 3 jaar, ermee te stoppen. Dit was oké, zowel voor haar als voor mij.
Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was van Ids voelde ik weer zoveel liefde en blijheid, het gevoel weer een baby in de draagdoek te hebben en borstvoeding te geven aan een kleine baby. Die nacht uurtjes waarbij heel de wereld even stil staat en ik alleen wakker ben met een baby. De geurtjes en de tevreden geluidjes tijdens het drinken, ik kon niet wachten!
Ids kwam op de wereld met 39 weken en 1 dag. Een onwijs mooie bevalling thuis op de bank (zie mijn blog 'de geboortereis van Ids'). Ook Ids had een korte navelstreng, het naar de borst kruipen ging precies. Hierdoor kon de placenta rustig geboren worden, de navelstreng geheel uitkloppen en tegelijkertijd kon Ids naar de borst kruipen. Ids en ik waren vanaf het eerste moment een team. Ik had mijn ervaring van 5,5 jaar borstvoeding. Mijn kennis en kunde van de eerste 2 kinderen (ik zou iedere moeder de kennis en kunde van een derde kind gunnen bij het krijgen van een eerste, dit zou het moederschap zoveel makkelijker maken voor iedereen!) en hierdoor was ik zo relaxed over alles. Ids volgde gewoon op zijn gemak zijn instinct. Ook deze kleine baby woonde op mij in de drager of draagdoek en 's nachts sliep hij heerlijk tegen mij aan. Ook een heerlijk relaxte baby die nooit huilde en altijd tevreden was.
In deze borstvoedingsperiode heb ik wel 1 keer een flinke borstontsteking gehad, gelukkig kon ik dit zelf oplossen zonder antibiotica. Drie jaar lang dronk Ids bij mij en toen raakte ik zwanger. Wederom zorgde een zwangerschap ervoor dat mijn melk volledig terug liep en dat het voeden zoveel zeer deed dat ik niet meer kon voeden. Gelukkig had Ids hier helemaal vrede mee en het stoppen verliep helemaal zonder tranen van zijn en mijn kant.
En toen was daar mijn vierde en laatste baby, Mille. Een prachtige geboortereis op eerste kerstdag (zie de blog ‘de geboortereis van Mille’) Ik had deze keer niet eens meer nagedacht over de borstvoeding, er was zoveel kennis en kunde dat het helemaal vanzelf ging vanaf het eerste moment. Het aanhappen ging vanzelf, er was direct melk en door alle ervaring voelde ik mezelf nergens onzeker over. Ik had geleerd om mijn baby’s te lezen, hoe borstvoeding precies werkt en hoe mijn lijf werkt. Mille is nu ruim 2 jaar en drinkt nog bij mij. Wel alleen nog een ochtend en avond voeding en verder heeft ze er weinig interesse meer voor. Een heel gek idee voor mij dat, als ze straks besluit om te stoppen, ik nooit meer een kindje zal voeden. Even iets om nog niet teveel over na te denken en nu nog heel erg van alle momenten samen genieten!
Tips!
-Bereid je voor, borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. We staan hier in het westen ook ver van onze natuur af met veel dingen, dus een beetje opfrissen kan geen kwaad.
-Borstvoeding geven is investeren de eerste maanden, als je hier de tijd voor neemt en jezelf hier aan overgeeft dan kom je deze periode het meest makkelijk door en heb je er later profijt van
-Laat je kindje na de geboorte zelf naar de borst kruipen en aan happen, die eerste eigen hap is zo super belangrijk!
-Leg je kindje bij ieder honger signaal aan, hierdoor komt je melkproductie snel op gang en zijn jullie zo snel mogelijk goed op elkaar afgestemd. Het is helemaal niet gek als dit ieder uur is, heel normaal zelfs!
-Honger signalen zijn; wakker worden/ met het hoofdje draaien/ smakken met het mondje/ handje naar de mond toe brengen/ geluidjes maken. Huilen is het laatste honger signaal, dan heb je alles ervoor al gemist!
-Probeer geen speen te gebruiken, ook hierdoor mis je hongersignalen
-Gebruik je borsten om je kindje heerlijk te (leren) slapen. Baby's hebben een slaapcyclus van 45 min. heel veel baby's worden na die tijd wakker. Laat je baby dichtbij slapen in de box/ wieg bij je in bed of draagdoek enz. Zodra je baby wakker wordt geef je nog een slokje drinken. Vaak vallen ze gelijk weer in slaap. Uit ervaring kan ik nu zeggen dat ze door deze veilige hechting en de zekerheid die je de baby geeft na een tijdje zelf langere slaapjes gaan maken. Geen slaaptraining nodig!
-Regeldagen komen regelmatig voor, dit zijn dagen dat je kindje vaker wilt drinken om de melkproductie te verhogen. Hoe meer je hieraan toe geeft des te sneller is dit ook weer over. Dus kop thee en iets lekkers op de bank, goed boek erbij en laten drinken.
-Baby's clusteren graag voor de nacht, ze willen dan continue drinken. Geef hier ook aan toe, dit is heel normaal baby gedrag. En met een beetje geluk valt je baby na het clusteren een paar uurtjes in een diepe slaap, pak deze zelf ook gelijk mee!
-Let zelf op je voeding, eet gezond en vers en drink bevoordeeld geen of niet te veel koffie en eet het liefst geen dingen als suiker, E-nummers enz. Drink voldoende water en thee. Veel kindjes reageren op koemelk als je dit zelf eet of drinkt in de vorm van buikkrampen. Dus bij veel kramp bij je kindje verstandig om dit te laten staan. (Koemelk is ook voor kalfjes ;))
-Bij spruw helpt gentiaan violet heel goed, maar hierbij is ook je voeding heel belangrijk. Je voedt spruw namelijk met suiker/ E-nummers/ wit meel producten enz. Hierbij is dus ook weer belangrijk, eet verse producten zonder toevoegingen.
-Borstontsteking is heel heftig en pijnlijk, je kan hier ook erg ziek van zijn. Belangrijk is om de ontsteking weg te laten drinken door je kindje. Probeer tijdens het drinken de harde plek weg te masseren.
Compressen met kamille werken heel goed en een warme douche. Zorg dat je weerstand een goeie boost krijgt door pure vit c (ascorbatenpoeder). Rust is goed voor de genezing, dus lekker samen met je baby in bed en veel laten drinken. Drink zelf ook veel water!
-Het beste is om je kindje de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven en na die 6 maanden pas bijvoeding.
(De Stefan Kleintjes of Rapley methode is heel leuk om dan mee te starten)
-Borstvoeding geven aan een 2e, 3e enz. kan wel eens een uitdaging zijn. De andere kindjes willen dan meestal op die momenten ook aandacht. Maak het voor hun een speciaal moment door bijvoorbeeld een koffertje te vullen met super mooie dingetjes en leuke boekjes en pak dit erbij tijdens de voedingsmomenten. Of geef ze een eigen pop zodat ze je na kunnen doen!
En vergeet vooral niet te genieten! Het is zo bijzonder hoe je eigen lichaam in staat is om een mensje te maken en die ook nog eens te laten groeien op iets wat je lijf zelf produceert. Je geeft je kindje de beste basis, zowel voor de darmen als de hele hechting.